
gaNEsha aShTakaM
सदाशिव कृत गणॆशाष्टकम्
अस्य श्री गणपति स्तॊत्रमालामहामन्त्रस्य ।
श्री सदाशिव ऋषिः । उष्णिक् छन्दः । श्री गणपतिर्दॆवता ।
श्री गणपति प्रसादसिद्ध्यर्थॆ जपॆ विनियॊगः ।
ध्यानम्
चतुर्भुजं रक्ततनुं त्रिणॆत्रं पाशाङ्कुशौ मॊदकपात्रदन्तौ ।
करैर्दधानां सरसीरुहस्थं गणाधिनाथं शशिचूडमीडॆ ॥
श्लॊकः
विनायकैक-भावना-समर्चना-समर्पितं
प्रमॊदकैः प्रमॊदकैः प्रमॊद-मॊद-मॊदकम् ।
यदर्पितं समर्पितं नवन्य-धान्य-निर्मितं
नखण्डितं नखण्डितं नखण्ड-मण्डनं कृतम् ॥
सजातिकृद्-विजातिकृत्-स्वनिष्ठ-भॆद-वर्जितं
निरञ्जनं च निर्गुणं निराकृतिं च निष्क्रियम् ।
सदात्मकं चिदात्मकं सुखात्मकं परं पदं
भजामि तं गजाननं स्वमाययाऽऽत्त-विग्रहम् ॥
गणाधिप त्वं अष्टमूर्तिर्-ईशसूनुर्-ईश्वरः
त्वमम्बरं च शम्बरं धनञ्जयः प्रभञ्जनः ।
त्वमॆव दीक्षितः क्षितिर्निशाकरः प्रभाकरः
चराचर-प्रचार-हॆतुर्-अन्तराय-शान्तिकृत् ॥
अनॆकदं तमाल-नीलं-एकदन्तसुन्दरं
गजाननं नुमॊ गजान-नामृताब्धि-मन्दिरम् ।
समस्त वॆद वाद सत् कलाकलाप मन्दिरं
महान्तराय-दुस्तमश्शमार्कं-आश्रितॊदरम् ॥
सरत्न-हॆम-घण्टिका-निनाद-नूपुर-स्वनैः
मृदङ्ग-ताल-नाद-भॆद-साधनानु-रूपतः
धिमिद्-धिमित्-ततॊऽङ्ग-तॊङ्ग-थॆयि-थॆयि-शब्दतॊ
विनायकश्-शशाङ्क-शॆखराग्रतः प्रनृत्यति ॥
नमामि नाक-नायकैक-नायकं विनायकं
कला-कलाप-कल्पना-निदानं-आदि-पूरुषम् ।
गणॆश्वरं गुणॆश्वरं महॆश्वरात्म-सम्भवं
स्वपादमूल-सॆविनाम-पारवैभव-प्रदम् ॥
भजॆ प्रचण्ड तुन्दिलं सदन्द-शूक-भूषणं
सनन्दनादि-वन्दितं समस्त-सिद्ध-सॆवितम् ।
सुरासुरौघयॊस्-सदा जयप्रदं भयप्रदं
समस्त-विघ्न-घातिनं स्वभक्त-पक्ष-पातिनम् ॥
कराम्बुजात्त-कङ्कणः पदाब्ज-किङ्किणी-गणॊ
गणॆश्वरॊ गुणार्णवः फणीश्वराङ्ग-भूषणः ।
जगत्-त्रयान्तराय-शान्तिकार-कॊस्तु तारकॊ
भवार्ण-वादनॆक-दुर्ग्रहाच्-चिदॆक-विग्रहः ॥
***
यॊ भक्तिप्रवणः परावरगुरॊस्तॊत्रं गणॆशाष्टकं
शुद्धस्संयतचॆतसा यदि पठन्नित्यं त्रिसन्ध्यं पुमान् ।
तस्य श्रीरतुला स्वसिद्धिसहिता श्रीशारदा सारदा
स्यातां तत्परिचारिकॆ किल तदा काः कामनानां कथाः ॥
sadāśiva kṛta gaṇĕśāṣṭakam
asya śrī gaṇapati stŏtramālāmahāmantrasya |
śrī sadāśiva ṛṣiḥ | uṣṇik chandaḥ | śrī gaṇapatirdĕvatā |
śrī gaṇapati prasādasiddhyarthĕ japĕ viniyŏgaḥ |
dhyānam
caturbhujaṁ raktatanuṁ triṇĕtraṁ pāśāṅkuśau mŏdakapātradantau |
karairdadhānāṁ sarasīruhasthaṁ gaṇādhināthaṁ śaśicūḍamīḍĕ ||
ślŏkaḥ
vināyakaika-bhāvanā-samarcanā-samarpitaṁ
pramŏdakaiḥ pramŏdakaiḥ pramŏda-mŏda-mŏdakam |
yadarpitaṁ samarpitaṁ navanya-dhānya-nirmitaṁ
nakhaṇḍitaṁ nakhaṇḍitaṁ nakhaṇḍa-maṇḍanaṁ kṛtam || 1
sajātikṛd-vijātikṛt-svaniṣṭha-bhĕda-varjitaṁ
nirañjanaṁ ca nirguṇaṁ nirākṛtiṁ ca niṣkriyam |
sadātmakaṁ cidātmakaṁ sukhātmakaṁ paraṁ padaṁ
bhajāmi taṁ gajānanaṁ svamāyayā''tta-vigraham || 2
gaṇādhipa tvaṁ aṣṭamūrtir-īśasūnur-īśvaraḥ
tvamambaraṁ ca śambaraṁ dhanañjayaḥ prabhañjanaḥ |
tvamĕva dīkṣitaḥ kṣitirniśākaraḥ prabhākaraḥ
carācara-pracāra-hĕtur-antarāya-śāntikṛt || 3
anĕkadaṁ tamāla-nīlaṁ-ekadantasundaraṁ
gajānanaṁ numŏ gajāna-nāmṛtābdhi-mandiram |
samasta vĕda vāda sat kalākalāpa mandiraṁ
mahāntarāya-dustamaśśamārkaṁ-āśritŏdaram || 4
saratna-hĕma-ghaṇṭikā-nināda-nūpura-svanaiḥ
mṛdaṅga-tāla-nāda-bhĕda-sādhanānu-rūpataḥ
dhimid-dhimit-tatŏ'ṅga-tŏṅga-thĕyi-thĕyi-śabdatŏ
vināyakaś-śaśāṅka-śĕkharāgrataḥ pranṛtyati || 5
namāmi nāka-nāyakaika-nāyakaṁ vināyakaṁ
kalā-kalāpa-kalpanā-nidānaṁ-ādi-pūruṣam |
gaṇĕśvaraṁ guṇĕśvaraṁ mahĕśvarātma-sambhavaṁ
svapādamūla-sĕvināma-pāravaibhava-pradam || 6
bhajĕ pracaṇḍa tundilaṁ sadanda-śūka-bhūṣaṇaṁ
sanandanādi-vanditaṁ samasta-siddha-sĕvitam |
surāsuraughayŏs-sadā jayapradaṁ bhayapradaṁ
samasta-vighna-ghātinaṁ svabhakta-pakṣa-pātinam || 7
karāmbujātta-kaṅkaṇaḥ padābja-kiṅkiṇī-gaṇŏ
gaṇĕśvarŏ guṇārṇavaḥ phaṇīśvarāṅga-bhūṣaṇaḥ |
jagat-trayāntarāya-śāntikāra-kŏstu tārakŏ
bhavārṇa-vādanĕka-durgrahāc-cidĕka-vigrahaḥ || 8
******
yŏ bhaktipravaṇaḥ parāvaragurŏstŏtraṁ gaṇĕśāṣṭakaṁ
śuddhassaṁyatacĕtasā yadi paṭhannityaṁ trisandhyaṁ pumān |
tasya śrīratulā svasiddhisahitā śrīśāradā sāradā
syātāṁ tatparicārikĕ kila tadā kāḥ kāmanānāṁ kathāḥ || 9
ஸதாஶிவ க்ருத கணேஶாஷ்டகம்
அஸ்ய ஶ்ரீ கணபதி ஸ்தோத்ரமாலாமஹாமந்த்ரஸ்ய |
ஶ்ரீ ஸதாஶிவ ருஷி: | உஷ்ணிக் சந்த: | ஶ்ரீ கணபதிர்தேவதா |
ஶ்ரீ கணபதி ப்ரஸாதஸித்த்யர்தே ஜபே விநியோக: |
த்யானம்
சதுர்புஜம் ரக்ததனும் த்ருணேத்ரம் பாஶாங்குஶௌ மோதகபாத்ரதந்தௌ |
கரைர்ததானாம் ஸரஸீருஹஸ்தம் கணாதிநாதம் ஶஶிசூடமீடே ||
ஶ்லோக:
விநாயகைக-பாவனா-ஸமர்சனா-ஸமர்பிதம்
ப்ரமோதகை: ப்ரமோதகை: ப்ரமோத-மோத-மோதகம் |
யதர்பிதம் ஸமர்பிதம் நவன்ய-தான்ய-நிர்மிதம்
நகண்டிதம் நகண்டிதம் நகண்ட-மண்டனம் க்ருதம் || 1
ஸஜாதிக்ருத்-விஜாதிக்ருத்-ஸ்வனிஷ்ட-பேத-வர்ஜிதம்
நிரஞ்ஜனம் ச நிர்குணம் நிராக்ருதிம் ச நிஷ்க்ருயம் |
ஸதாத்மகம் சிதாத்மகம் ஸுகாத்மகம் பரம் பதம்
பஜாமி தம் கஜானனம் ஸ்வமாயயா - ஆத்த-விக்ரஹம் || 2
கணாதிப த்வம் அஷ்டமூர்திர்-ஈஶஸூனுர்-ஈஶ்வர:
த்வமம்பரம் ச ஶம்பரம் தனஞ்ஜய: ப்ரபஞ்ஜன: |
த்வமேவ தீக்ஷித: க்ஷிதிர்-நிஶாகர: ப்ரபாகர:
சராசர-ப்ரசார-ஹேதுர்-அந்தராய-ஶாந்திக்ருத் || 3
அனேகதம் தமால-நீலம்-ஏகதந்தஸுந்தரம்
கஜானனம் நுமோ கஜான-நாம்ருதாப்தி-மந்திரம் |
ஸமஸ்த வேத வாத ஸத் கலாகலாப மந்திரம்
மஹாந்தராய-துஸ்தமஶ்ஶமார்கம்-ஆஶ்ருதோதரம் || 4
ஸரத்ன-ஹேம-கண்டிகா-நினாத-நூபுர-ஸ்வனை:
ம்ருதங்க-தால-நாத-பேத-ஸாதனானு-ரூபத:
திமித்-திமித்-ததோ&ங்க-தோங்க-தேயி-தேயி-ஶப்ததோ
வினாயகஶ்-ஶஶாங்க-ஶேகராக்ரத: ப்ரந்ருத்யதி || 5
நமாமி நாக-நாயகைக-நாயகம் விநாயகம்
கலா-கலாப-கல்பனா-நிதானம்-ஆதி-பூருஷம் |
கணேஶ்வரம் குணேஶ்வரம் மஹேஶ்வராத்ம-ஸம்பவம்
ஸ்வபாதமூல-ஸேவிநாம-பாரவைபவ-ப்ரதம் || 6
பஜே ப்ரசண்ட துந்திலம் ஸதந்த-ஶூக-பூஷணம்
ஸநந்தனாதி-வந்திதம் ஸமஸ்த-ஸித்த-ஸேவிதம் |
ஸுராஸுரௌகயோஸ்-ஸதா ஜயப்ரதம் பயப்ரதம்
ஸமஸ்த-விக்ன-காதினம் ஸ்வபக்த-பக்ஷ-பாதினம் || 7
கராம்புஜாத்த-கங்கண: பதாப்ஜ-கிங்கிணீ-கணோ
கணேஶ்வரோ குணார்ணவ: பணீஶ்வராங்க-பூஷண: |
ஜகத்-த்ரயாந்தராய-ஶாந்திகார-கோஸ்து தாரகோ
பவார்ண-வாதனேக-துர்க்ரஹாச்-சிதேக-விக்ரஹ: || 8
***
யோ பக்திப்ரவண: பராவரகுரோஸ்தோத்ரம் கணேஶாஷ்டகம்
ஶுத்தஸ்ஸம்யதசேதஸா யதி படன்-நித்யம் த்ருஸந்த்யம் புமான் |
தஸ்ய ஶ்ரீரதுலா ஸ்வஸித்திஸஹிதா ஶ்ரீஶாரதா ஸாரதா
ஸ்யாதாம் தத்பருசாருகே கில ததா கா: காமனாநாம் கதா: || 9
Dear Upasakabandho!
Your efforts are truly laudable. If I may say- the words in the devanagari have been hiphenated, in all probability for ease of pronouncement. But the ‘words’ are wrongly split. Hope it will be taken care in the future
Care has been taken to ensure that the wrong split was not done. That said, manual efforts are prone to errors and I am glad that you were able to catch some. Please send an email to purnanandalahari@gmail.com listing the mistakes and we will fix it right away.